Monday 7 August 2017

Those who cannot remember the past

"Michel François: Het begon allemaal in 1991, toen Ann Veronica Janssens me vroeg een oogje in het zeil te houden bij de installatie van een werk van haar op de stand van Galerie Micheline Swazjcer op de FIAC. Het ging om een nieuw werk, Absence d'infini, een glazen kubus bestaande uit zes vierkante spiegels van elk 70cm met het spiegelend oppervlak aan de binnenzijde, dus met de spiegelvlakken als het ware naar elkaar toe gekeerd, en met de randen tegen elkaar geplakt, waardoor je alleen de ondoordringbare, industrieël grijs of groen geverfde achterkanten ziet. Toen ik aankwam, bleken Dominique Bozo, de toenmalige directeur van het Centre Pompidou, en Jean-François Taddei, directeur van de Frac des Pays de la Loire, voor de sculptuur van Ann Veronica in verhit debat verwikkeld. Bozo leek enorm boos, omdat hij voor het Pompidou net een werk van Michelangelo Pistoletto uit 1966 met als titel Metrocubo d'infinito had aangekocht, dat deel uitmaakt van de beroemde serie Oggetti in meno waarmee Pistoletto een beroep doet op het abstractie vermogen van de waarnemer. Metrocubo d'infinito is een kubus bestaande uit zes vierkante spiegels van elk 120 x 120 cm die met de spiegelkant naar elkaar toe zijn gekeerd en met een koord zo aan elkaar zijn bevestigd dat er een binnenvierkant van exact een kubieke meter ontstaat."

"Work No. 227: The lights going on and off prompted outrage from the tabloids and some critics when it was first displayed at Tate Britain. [...]
Yet the Tate has now bought the work, which consists of an empty room with lights on a time switch flicking on and off every five seconds, for its permanent collection.
The piece was “arguably one of Martin Creed’s most famous works,” a spokeswoman for the Tate said. “It is widely considered to be his signature work, and is inseparably connected to Tate Britain.” "

 "Michelangelo Pistoletto, A Hundred Exhibitions in the Month of October, 1976 [...]
Now, my present work consists of a hundred exhibitions conceived and described in October of this year. The book is the means I have chosen to present this work. [...]
44 The lights of the gallery come on and go off at regular 15-second intervals each."